آنچه همه بايد درباره آنفلوآنزاي پرندگان بدانند!



افراد تحت مراقبت انفلوانزاي پرندگان در انسان :


كل افرادجامعه


گروه هاي پر خطر:


بيماران مبتلا به بيماري حاد تنفسي بدون علت مشخص مرگ بدليل بيماري حاد تنفسي بدون علت مشخص افراد در تماس با موارد مشكوك انساني شامل خانواده و كاركنان بهداشتی درمانيافرادي كه سابقه تماس با پرندگان دارند مسافرين به كشور هاي آلوده مشاغل در معرض خطر


مشاغل در معرض خطر:
افرادي كه در معدوم سازي طيور مشاركت دارند
کاركنان مراكز پرورش طيور
آشپزها و مشاغل مشابه كه با ماكيان اهلي زنده يا اخيراً كشته شده سروكار دارند.
فروشندگان پرندگان دست آموز
دامپزشكان و كاركنان دامپزشكي
افراد شاغل در آزمايشگاههاي بررسي ويروس آنفلوآنزا A/H5
كاركنان مراقبتهاي بهداشتي
افراد ساكن در مناطقي كه مرگ ماكيان خانگي و پرندگان وحشي بيش از حد مورد انتظار اتفاق افتاده .
شكارچيان پرندگان وحشي


پیشگیری:


1 – پیشگیری اولیه شامل :
الف : رعایت بهداشت فردی و عمومی - بهداشت موسسات نگهداری کودکان ، بیمارستانها ، هتلها ، مساجد ، زیارتگاهها ، اتوبوسها ، وسایر اماکنی که موجب تجمع مردم می شود .
ب : واکسن : مهمترین اقدام است . عوارض آن نادر است و شامل : عوارض موضعی ، درد عضلانی که یک تا دو روز طول می کشد و تب که 8 تا 12 ساعت بعد به حداکثر می رسد.
ج : دارو : همراه واکسیناسیون استفاده می گردد و در طغیانها ، بعد از تماس ، اعضاء خانواده ، و بیمارستانها موءثر است .
د- توصیه های بهداشتی


پیشگیری ثانویه :


1- تشخیص زودرس
2- درمان به موقع با داروهای ضد ویروس
3 – درمان عفونت باکتریال همزمان
4 – ایزولاسیون و مراقبتهای بهداشتی
5 – جلوگیری از تماسهای غیرضروری افراد بیمار


دوره سرایت
در بزرگسالان : از یک روز قبل تا یک هفته ویروس را دفع می کند.
در اطفال : از یکروز قبل تا سه هفته .
در افراد نقص ایمنی : از یکروز قبل و مدت طولانی.

انتقال
الف : حیوان به انسان ، از طریق :
1 – پرکندن ماکیان.
2- آماده سازی پرندگان بیمار.
3- مصرف خون اردک.
4 – لمس کردن پرنده بیمار.
5 – بازی با ماکیان بویژه اردک.
6 – مصرف گوشت با طبخ ناکامل.



ب - انسان به انسان شامل :
1 – در تماسهای نزدیک احتمالاٌ از طریق قطرات تنفسی.
2- بلع آب آلوده در هنگام شنا .
3 – تلقیح مستقیم ویروس به بینی و ملتحمه طی تماس با آب آلوده .
4 – انتقال از طریق دستان آلوده .
5 – مدفوع پرندگان که به عنوان کود استفاده می شود.




انتشار:
1- گردوغبار آلوده از طریق مرغداریها .
2 – از طریق هوا.
3- لوازم و اشیاء ، غذا ، قفسه ها ، لباسها ، کفشها و لاستیک اتومبیلها.
4- از طریق پاها و بدن حیوانات مثل جوندگان ( مکانیکی).
5 – از طریق کک ( مکانیکی ) .
6 – فضولات پرندگان وحشی و اهلی ( یک گرم فضولات پرندگان توانایی آلودگی یک میلیون پرنده را دارد).
7 – فروشگاههای مرغ غیربهداشتی .

8 – تجارت جهانی پرندگان از کشوری به کشور دیگر.

9 – مهاجرت پرندگان خصوصا“ آبزی ، دریایی و ساحلی.

10 – مخازن طبیعی در اردکهای وحشی.

کنترل
1 – به حداقل رساندن آسیب پذیری بهداشت عمومی شامل :
الف : قطع زنجیره انتقال بین جمعیت ماکیان و انسان .
ب : واکسیناسیون انسانهای در معرض خطر .
ج : استفاده از لباسها و وسایل محافظت کارکنان و پیشگیری دارویی در افرادی که در مرغداریها – کشتارگاهها و فروشگاهها و ... که در تمامی با پرندگان هستند.
د : تقویت سیستم مراقبت ، ارتقاء و آگاهی مردم و فراهم کردن امکانات.
ه : استفاده از ماسکهای مخصوص.
ر : به مردم هشدار داده شود که از جابجائی های غیر ضروری بپرهیزند.
2 – معدوم نمودن سریع کلیه پرندگان.
3 – دفع مناسب لاشه.
4 – قرنطینه و ضدعفونی کردن مرغداریها و اماکن آلوده.
5 – محدودیت جابجایی پرندگان در داخل کشور.
6 – هماهنگی بین بخشی در تمام سطوح.
7 – نظارت بر فراورده های ماکیان.

دستورالعمل سازمان جهاني بهداشت براي آماده‌سازي گوشت و سایر محصولات پرندگان جهت مصرف :
پيشگيري از آلودگي:

گوشت خام از گوشت‌هاي پخته شده يا آماده براي پختن جدا نگهداشته شود.
هرگز از يك تخته گوشت يا چاقو براي آماده‌سازي گوشت خام، پخته شده يا آماده براي پختن استفاده نشود.
بدون شستن دست‌ها هرگز به غذا چه پخته شده و چه خام دست زده نشود.
از قرار دادن گوشت پخته شده در داخل ظرفي كه قبل از طبخ در آن قرار داشته خودداري شود.

غذا بايد بطور كامل طبخ شود:
پخت كامل غذا ويروس‌هاي موجد بيماري را كاملاً‌ غيرفعال مي‌كند. به اين منظور بايد اطمينان حاصل شود كه تمام قسمت‌هاي گوشت حداقل به دماي 70 درجه سانتي‌گراد رسيده باشد. همچنين بايد توجه شود كه هيچ بخشي از گوشت به رنگ صورتي باقي‌نمانده يا شيره صورتي رنگ نداشته باشد.
در مورد تخم پرندگان دقت كافي به عمل آيد:
تخم پرندگان مي‌تواند روي پوسته يا داخل خود پاتوژن‌هايي نظير ويروس مولد آنفلوانزا را حمل نمايد.
پوسته تخم پرندگان را بايد با آب و كف شسته و پس از آن بايد دست‌ها نيز با آب و صابون شستشو شوند.
پخت تخم پرندگان بايد بصورتي باشد كه زرده روان يا شل نباشد و کاملا سفت شود.
از خوردن تخم پرندگان بصورت اصطلاحاً عسلي يا بكار بردن آن در مواد غذايي كه بصورت خام مصرف مي‌شود (پخته نمي‌شود) جداً‌ اجتناب شود.
نظافت رعايت گردد:
- پس از كار با گوشت خام و يا گوشت خام از انجماد باز شده، بايستي دست‌ها، كليه سطوح و ظروف كاملاً‌ با آب و ماده پاك كننده شستشو داده شوند.


روش‌هاي ساده جهت پيشگيري از انتشار بيماري آنفلوانزا:
1- شست و شوي دست‌ها بخصوص بعد از سرفه كردن، عطسه كردن و دست‌زدن به بيني و دهان .
2- پوشاندن دهان در زمان سرفه يا عطسه كردن .
3- استفاده از دستمال كاغذي و معدوم ساختن صحيح آن بعد از هر بار مصرف .
4- پرهيز از حضور در اماكن تجمعي و شلوغ در موقع بيماري .
5- ماندن در منزل و پرهيز از تماس با ديگران در هنگام بيماري .
6- استفاده از درمان طبي مناسب با نظر پزشك.